• Layihələr
  • Haqqımızda
  • Media Kodeksi
  • Karyera
  • Reklam
  • Əlaqə
logo
No Result
View All Result
  • Gündəm
  • Dünya
  • Siyasət
  • Cəmiyyət
  • İqtisadiyyat
  • Hadisə
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Digər
    • Maraqlı
    • Media
    • İdman
    • PFL
    • Texnologiya
-0.1° Weather Columbus
$
1.7
€
1.9921
  • Gündəm
  • Dünya
  • Siyasət
  • Cəmiyyət
  • İqtisadiyyat
  • Hadisə
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Digər
    • Maraqlı
    • Media
    • İdman
    • PFL
    • Texnologiya
No Result
View All Result
logo
No Result
View All Result
Ana Səhifə Cəmiyyət

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

21 Dekabr, 25 / 12:22
A A
Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar.

Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionunda xüsusi yer tutur. Onlar tez hazırlanır, müxtəlif ərzaqlarla uyğunlaşır və uzun müddət toxluq hissi yaradır. Lakin ekspertlər xəbərdarlıq edirlər ki, bazarda satılan bütün makaron növləri eyni dərəcədə faydalı deyil. Yanlış seçim həm çəki artımına, həm də həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Hansı makaronları almaq tövsiyə edilmir?
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, problem məhsulun təzə olub-olmamasında deyil, onun hansı xammaldan hazırlanmasında və emal dərəcəsindədir. Xüsusilə yumşaq buğda sortlarından hazırlanan və dərin rafinasiyadan keçmiş ağ makaronlar ən az faydalı hesab olunur.

Ağ makaron niyə yaxşı seçim deyil?
Qanda şəkərin sürətlə yüksəlməsi

Dərin emal nəticəsində un demək olar ki, lifdən məhrum olur. Bu cür makaronlar qanda qlükoza səviyyəsini sürətlə artırır, nəticədə enerji dalğalanmaları və maddələr mübadiləsinə əlavə yük yaranır.

Qida lifinin az olması

Lif bağırsaqların normal fəaliyyəti və uzunmüddətli toxluq hissi üçün vacibdir. Ağ makaronda lifin azlığı həzmin zəifləməsinə və narahatlıqlara yol aça bilər.

Vitamin və mineralların itkisi

Emal zamanı B qrup vitaminləri, dəmir və maqnezium kimi mühüm maddələr itirilir. Nəticədə məhsul əsasən kalori verir, lakin qida dəyəri aşağı olur.

Tərkibində əlavə maddələrin riski

Bəzi istehsalçılar makaronun görünüşünü və elastikliyini yaxşılaşdırmaq üçün sintetik əlavələrdən istifadə edə bilərlər ki, bu da sağlamlıq üçün arzuolunan sayılmır.

Daha sağlam alternativlər nələrdir?
Mütəxəssislər mağazalarda daha faydalı seçimlərin kifayət qədər olduğunu bildirirlər:

Bərk buğda sortlarından (Durum) hazırlanan makaronlar – daha çox lif ehtiva edir və qanda şəkərin səviyyəsini nisbətən stabil saxlayır.

Tam taxıllı makaron – minimal emal olunduğu üçün vitaminlər, minerallar və təbii liflər qorunur.

Qarabaşaq makaronu – qlütensizdir, zülal və antioksidantlarla zəngindir, damar sağlamlığını dəstəkləyir.

Düyü makaronu – qlütensizdir və buğdanı çətin həzm edənlər üçün daha yüngül variantdır.

Paxlalılardan hazırlanan makaronlar – mərci, noxud və ya paxladan istehsal olunur, yüksək bitki zülalı və lif tərkibinə malikdir, karbohidratlar daha yavaş mənimsənilir.

Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, düzgün makaron seçimi həm sağlam qidalanmanı qorumağa, həm də həzm sisteminin rahat işləməsinə kömək edir. Buna görə də alış-veriş zamanı məhsulun tərkibinə və hazırlanma üsuluna xüsusi diqqət yetirmək tövsiyə olunur.(lent.az)

Əvvəlki Yazı

2025-ci ilin ən dağıdıcı 10 təbii fəlakəti - SİYAHI

Növbəti Yazı

Naxçıvan hava limanında sərnişinlərin qızıllarını oğurlayanlar aeroportun işçiləri olublar - TƏFƏRRÜAT

XƏBƏR LENTİ

Coşqun Rəhimova ağır itki

Coşqun Rəhimova ağır itki

21 Dekabr, 25 / 14:16
Bakıda Türkiyə-Azərbaycan Birgə Hökumətlərarası Komissiyasının 12-ci iclası keçiriləcək

Bakıda Türkiyə-Azərbaycan Birgə Hökumətlərarası Komissiyasının 12-ci iclası keçiriləcək

21 Dekabr, 25 / 13:50
Çinlilər niyə pul kisələrində alüminium folyo daşıyır?

Çinlilər niyə pul kisələrində alüminium folyo daşıyır?

21 Dekabr, 25 / 13:31
Müdafiə Nazirliyi həftəlik icmalını təqdim edib - VİDEO

Müdafiə Nazirliyi həftəlik icmalını təqdim edib - VİDEO

21 Dekabr, 25 / 13:03
Naxçıvan hava limanında sərnişinlərin qızıllarını oğurlayanlar aeroportun işçiləri olublar - TƏFƏRRÜAT

Naxçıvan hava limanında sərnişinlərin qızıllarını oğurlayanlar aeroportun işçiləri olublar - TƏFƏRRÜAT

21 Dekabr, 25 / 12:43
Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

21 Dekabr, 25 / 12:22
2025-ci ilin ən dağıdıcı 10 təbii fəlakəti - SİYAHI

2025-ci ilin ən dağıdıcı 10 təbii fəlakəti - SİYAHI

21 Dekabr, 25 / 12:01
Holand Ronaldunu geridə qoydu

Holand Ronaldunu geridə qoydu

21 Dekabr, 25 / 11:42
Elektrik xərclərini azaltmağın yolları

Elektrik xərclərini azaltmağın yolları

21 Dekabr, 25 / 11:21
Vaşinqtonda kritik görüş: Zelenski tarix verdi

Zelenski ərazilər haqqında: Durduğumuz yerdə dayanırıq

21 Dekabr, 25 / 11:00
Cagdas.az

“Çağdaş” Media Qrupu Azərbaycanın ictimai, siyasi, sosial və mədəni həyatında olan yeniliklərlə bərabər, dünyada baş verən maraqlı xəbərləri də oxuculara çatdırır.

Adı; XƏQANİ ƏLİYEV ƏZİZ OĞLU

VÖEN-i; 0701731092

Domen adının sahibi; XƏQANİ ƏLİYEV ƏZİZ OĞLU

Məsul redaktor; XƏQANİ ƏLİYEV ƏZİZ OĞLU

Ünvan; Bakı şəhəri, R.İsmayılov küç., məhəllə 5027, ev 5

Əlaqə; 050-858-20-30

chagdas.az@gmail.com

  • Haqqımızda
  • Media kodeks
  • Reklam
  • Əlaqə
  • Karyera
  • Məxfilik siyasəti
Bütün hüquqlar qorunur. Çağdaş İnformasiya Portalı © 2025
design by Çağdaş Media

Saytdakı materiallardan istifadə edildikdə mənbəyə hiperlink verilməsi mütləqdir.

Adı; XƏQANİ ƏLİYEV ƏZİZ OĞLU
VÖEN-i; 0701731092
Domen adının sahibi; XƏQANİ ƏLİYEV ƏZİZ OĞLU
Məsul redaktor; XƏQANİ ƏLİYEV ƏZİZ OĞLU
Ünvan; Bakı şəhəri, R.İsmayılov küç., məhəllə 5027, ev 5
Əlaqə; 050-858-20-30
chagdas.az@gmail.com
© 2025 Çağdaş İnformasiya Portalı
No Result
View All Result
  • Gündəm
  • Dünya
  • Siyasət
  • Cəmiyyət
  • İqtisadiyyat
  • Hadisə
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Maraqlı
  • DİGƏR
    • Media
    • İdman
    • PFL
    • Texnologiya
  • Əlaqə

© 2025 Cagdas.az - İnformasiya Portalı.